Als je baby niet stopt met huilen

Ik heb erg last van hyperlactatie. Dus toen mijn middelste groene poep had, krampjes en niet stopte met huilen, pakte ik dat grondig aan met blokvoeden en andere trucjes. Maar het huilen bleef!

Aangezien ik zelf veel allergieën heb, keek ik daarna maar eens op forums en websites met informatie daarover. Toen ik dit verhaal las van een mede-blogger op deze website, dacht ik: chips, waarom heb ik mijn kennis nooit met jullie gedeeld? Bij deze dus!

huilende baby

De signalen van allergie zijn heftige krampen, groene ontlasting of huiduitslag (eczeem, berg). Mijn driejarige peuter heeft nu nog steeds berg, hij heeft ook nog steeds koemelkeiwitallergie.  Er wordt allergisch gereageerd op bepaalde soorten eiwitten: koemelkeiwit, kippenei-eiwit, soja-eiwit en de eiwitten in kabeljauw.

Daarnaast kan je kleintje nog reageren op de darm-prikkelende stoffen in chocolade, koffie en bepaalde specerijen. Geregeld hebben ze dan al gevoelige darmen (of zelfs een kleine darmbeschadiging) door een eiwit-allergie. Ook kan de gasvorming van ui en kool extra heftig zijn bij allergiekindjes. Vaak gaat dat na een poosje dieet een stuk beter.

Jouw baby gaat niet op dieet, die drinkt alleen jouw melk. Als moeder van een allergische baby kan jij een dieet volgen dat de bovenstaande eiwitten vermijdt. Dan hoef je geen dure kunstvoeding te halen en geef jij jouw kleintje de beste probiotische stoffen die er zijn. Daarnaast ondersteunt moedermelk het immuunsysteem. Allergieën verzwakken het immuunsysteem dus moedermelk is is echt super fijn voor je kleintje!

Ik heb zelf negen maanden geen koffie kunnen drinken, een jaar geen kippenei en bijna twee jaar geen koemelk. Zelf ben ik niet zo goed met soja, dus kon ik de koemelk niet 1 op 1 vervangen door sojaproducten. Dat heeft mij erg creatief gemaakt!

De combinatie van geen koemelk en geen ei zorgde ervoor dat ik veel vegan recepten heb leren kennen. Ik heb ontzettend veel gehad aan deze Facebookgroep. Hierin zitten moeders met uitgebreide ervaring, tips voor producten en ze geven heel veel ondersteuning. Als je zelf allergisch bent voor iets heb je vaak niet echt zin meer in datgene wat je uit je dieet schrapt. Maar ik droomde zelfs over lekkere zachte kaasjes. Dan is het ontzettend fijn dat je dat kan delen met andere mensen die hetzelfde meemaken. En die begrijpen dat er heel soms op een zwak moment een hapje in je mond verdwijnt tijdens een feestje.

Zo’n dieet volgen is niet heel makkelijk. Er zijn genoeg alternatieven voor snacks en snoep en ook voor de dagelijkse producten. Maar als je naar een feestje gaat, een kerstdiner hebt of even in een restaurant wilt lunchen is het best moeilijk. De meeste mensen beseffen niet dat er in margarine ook koemelkeiwit zit. Of in bouillonblokjes, broodjes, vleeswaren of chips. Je wordt heel erg goed in etiketten lezen, dat moet ik wel zeggen!

Een paar praktische tips: pure chocolade in alle vormen (hagelslag, repen, pasta) kan wel gewoon. Vaak zijn andere varianten van eenzelfde product wel koemelkvrij (zoals de basis croissantjes van de AH of de Croky paprikachips), dus blijf het etiket lezen. Zorg dat je altijd wat kleins te eten voor jezelf bij je hebt. Verder raadde de huisarts mij aan om bij vermoeidheid calcium en vitamine D extra te slikken. Dat hielp!

Bovenal: geniet van je kleintje als deze weer rustig is. Als die weer slaapt of ontspannen aan je borst drinkt. Geniet van het feit dat je mild voedingsmiddelen kan introduceren door het zelf te eten in plaats van direct een heftige reactie bij je kleine te zien.

Oh, en bij mij is het weer opnieuw begonnen. Mijn baby van bijna twee maanden heeft het veel makkelijker en is zijn groene poep kwijt nu ik weer drie weken koemelkeiwitvrij eet. Gelukkig zijn we hier al ingesteld op koemelkvrije maaltijden en is het dus voor mij een soepele overgang.

Sterkte en succes!

 

Eline

Over Eline

Mama van drie zoontjes van nu 0, 3 en 5 jaar, getrouwd, mede-eigenaar van Mama in Limburg en aansturende factor wat betreft de content en de schrijfsters. Maar ik blog ook mee en schrijf freelance blogs voor andere websites. Verder creatief, een tikje eigenzinnig en iets 'groen' in de keuzes qua voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *