FAQ: Femke Answers Questions…

Op de vorige FAQ 4 die ging over een nieuwe relatie, het geheim houden en wanneer deze dan te bespreken met je kinderen kwam de volgende reactie van mama Sandra: “Helder verhaal. Maar wanneer introduceer je de nieuwe liefde en diens kinderen? Na een paar weken? Of een paar maanden? Hoe lang de tijd nemen om zelf te ontdekken en wat is dan een goede opbouw?”

Omdat dit goede vragen zijn wil ik hier in deze FAQ aandacht aan besteden!

Lees verder

FAQ: Femke Answers Questions…

Soms zijn er van die vragen, waar je mee rondloopt, die je bezig houden en waar je niet 1, 2, 3 een antwoord op hebt. Vraag jij je af hoe iemand anders dat zou doen, mocht die in jouw schoenen staan. Of wil je een ander perspectief? Stuur je vraag in, anoniem of met naam. Ik zal je vraag met zorg en aandacht bekijken en beantwoorden in een blog. Mocht je situatie zo uitzonderlijk zijn, waardoor je bang bent dat mensen jou direct zullen herkennen? Stuur dan je mail met uitdrukkelijk verzoek dit niet te publiceren! Ik kijk graag met je mee en beantwoord je vraag dan privé en direct aan jou. Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen!

Een mooie vraag met een absoluut herkenbare situatie: twee gescheiden ouders krijgen een relatie. Alles gaat in het geheim, bellen, afspreken etc. Het is een lat relatie. We willen het op den duur wel aan de kinderen ( 6 en 8 jaar en 6, 8 en 12 jaar) vertellen. Wanneer vertel je het de kinderen, hoe lang na een scheiding.  En hoe kan de ontmoeting plaats vinden. Het zijn hoog gevoelige kinderen. Heb je tips?
Lees verder

Wie is verantwoordelijk voor het cadeau van de Stiefvader?…

Het is een grote discussie rond Moederdag… Leeft dit bij stiefvaders en biologische vaders ook? Ik ben daar eigenlijk erg benieuwd naar! De discussie is namelijk groot. Wie is er verantwoordelijk voor hét cadeau?! De juf? Moet zij deze kinderen twee stropdassen laten knutselen? Of is de biologische vader verantwoordelijk voor het cadeau voor de stiefvader? (ja echt waar, ik heb het serieus iemand horen zeggen.)

Welke rechten heeft een stiefvader eigenlijk? En is dankbaarheid een recht of een gevolg?
Lees verder

FAQ: Femke Answers Questions…

Soms zijn er van die vragen, waar je mee rondloopt, die je bezig houden en waar je niet 1, 2, 3 een antwoord op hebt. Vraag jij je af hoe iemand anders dat zou doen mochten ze in jouw schoenen staan. Of wil je een ander perspectief? Stuur je vraag in, dit mag zeker ook anoniem. Met zorg en aandacht zal ik je vraag bekijken en beantwoorden in een blog. Mocht je situatie zo uitzonderlijk zijn, waardoor je bang bent dat mensen jou direct zullen herkennen? Stuur dan je mail met uitdrukkelijk verzoek dit niet te publiceren! Ik kijk graag met je mee en beantwoord je vraag dan privé en direct aan jou. Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen!

Deze vraag is zeker niet vreemd voor mama’s met één kindje;
‘Mijn dochtertje van bijna 2 is enig kind en ik geef haar graag alle liefde, aandacht, speelgoed en kleding van de wereld. Maar hoe voorkom ik dat ze een verwend prinsesje wordt dat op haar wenken bediend wil worden? Groetjes, van een mama.’

Lees verder

Wel of niet mee opvoeden…. de grens van een samengesteld gezin.

Toen ik net begon aan het ‘stiefmoeder schap’ hoorde ik andere stiefouders zeggen; “Ik voed mijn kinderen op en hij die van hem. We bemoeien ons niet met elkaars kinderen. Dat is het duidelijkst. Ik zou het ook niet fijn vinden als hij mijn kinderen corrigeert, dat is mijn taak.”

Ik zit met mijn stiefdochter aan tafel, ze is 9 jaar, en zegt “kaas”. Euhm… en nou?
Lees verder

Slecht nieuws…

Ik weet het zeker, de wereld is mooi. Maar we ontkomen niet aan verdriet en pijn. We hebben vaak geen keus, zéker niet in wat ons overkomt. En dat onze kinderen dit meekrijgen, zien gebeuren of ervaren wat dat met ons en hen doet is al evenmin te voorkomen. Hoe breng je ze slecht nieuws. Wat vertel je wel en wat vertel je (nog) niet. Was er maar een handboek… Voor mijn gevoel kan je het volgende als beste doen. Lees verder

FAQ: Femke Answers Questions…

Soms zijn er van die vragen, waar je mee rondloopt, die je bezig houden en waar je niet 1, 2, 3 een antwoord op hebt. Vraag jij je af hoe iemand anders dat zou doen, mochten ze in jouw schoenen staan. Of wil je een ander perspectief? Stuur je vraag in, dit mag zeker ook anoniem. Met zorg en aandacht zal ik je vraag bekijken en beantwoorden in een blog. Mocht je situatie zo uitzonderlijk zijn, waardoor je bang bent dat mensen jou direct zullen herkennen? Stuur dan je mail met uitdrukkelijk verzoek dit niet te publiceren! Ik kijk graag met je mee en beantwoord je vraag dan privé en direct aan jou. Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen!

Deze vraag is er een die ik zelf in iedere vezel van mijn lijf gevoeld heb!;
Ik ben zó bang dat haar wat overkomt! Ik heb heel vaak van die catastrofale gedachten dat als ze ergens op klimt haar nek breekt, als ik met haar over straat loop dat ze onder een auto komt of als we in de buurt van water zijn, ze verdrinkt. En al helemaal als ik haar uit handen geef en er zelf niet bij ben. Ik ben bang dat ik haar daardoor te beschermend opvoed. Heb jij tips hoe ik hiermee om kan gaan? Groetjes, Debby.
Lees verder

Moederdag… of is een stiefmoeder geen moeder…

Het ongemakkelijke moment waarop het kind waar je óók voor zorgt, ook al is ze niet jouw kind, zegt dat ze natuuuuurlijk met Moederdag bij haar moeder is. Alles in je denkt, ja natuurlijk ben je bij je moeder, logisch. En er steekt iets… je wast haar onderbroeken, kookt haar eten, luistert naar haar pijntjes en ruzies met vriendinnen. Je bent er, net als voor je eigen kinderen, ook op tijden waarop je veel liever in een bad gaat liggen met een glas wijn. Maar natuurlijk is ze niet bij jou op Moederdag. Want jij bent haar moeder niet.

Wij hebben een nieuw samengesteld gezin in huis. Hoe kan dat zul je denken?! Nou dat kan zo: onze kippen waren broeds, dus hebben we bevruchte eitjes onder hun dik geveerde billen gelegd en daar hebben ze 21 dagen heel kunstig op gebroed. Met z’n tweeën. Ons roze gezin, in het kippenhok, kreeg dus 2 kuikentjes. Heel schattig. Onze krielkippen die moederen over 2 barnevelders. Het is té koddig voor woorden! Lees verder

Dodenherdenking… hoe doen we dat?!

In de oorspronkelijke opzet ging het hierbij uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat. Zo luidt het op wikipedia. Ik geloof zelfs dat het voor alle oorlogsslachtoffers is, inmiddels. Lees verder