Gastartikel: ‘Meertaligheid’ van Kentalis

Wanneer kun je beginnen met de meertalige opvoeding? Al voor de geboorte van je kindje, zo blijkt uit onderzoek . Het onderzoek werd gedaan 0-5 dagen na de geboorte, bij eentalige baby’s (Engels) en tweetalige baby’s (Tagalog en Engels). Beide groepen kregen Engels en Tagalog te horen. Gekeken werd naar het zuigpatroon van het kind op een speen: hoe harder het kind gaat zuigen, hoe meer interesse. De eentalige kinderen waren vooral geïnteresseerd als er Engels werd gesproken, de kinderen die Engels en Tagalog hadden gehoord waren geïnteresseerd in beide talen! Lees verder

Museumplein Limburg kanshebber European Museum of the Year Award

Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center te Kerkrade zijn, onder de organisatienaam Museumplein Limburg, genomineerd voor de ‘European Museum of the Year Award 2017’. Deze museumprijs wordt volgend jaar voor de veertigste keer uitgereikt door het ‘European Museum Forum’ aan een nieuw of recent vernieuwd museum. De winnaar van de prijs, die in 2015 door het Rijksmuseum in de wacht is gesleept,  wordt in mei 2017 bekend gemaakt in Zagreb.

Lees verder

Blog: Een bijzonder meisje deel 3

Als je kindje geboren wordt, dat is voor mij het mooiste wat er ooit gebeurd is. Het nieuwe leven in je armen, dat kleine neusje, die mini handjes, de zachte huid. Als ik eraan terugdenk, dan smelt mijn hart telkens opnieuw. Inmiddels is mijn kindje al 4 jaar, een half jaar geleden hoorden wij dat ze een ‘bijzonder’ meisje is. Onze wereld kwam op zijn kop te staan; waarom is ze bijzonder? Wat heeft ze dan? In dit deel vertel ik jullie het vervolg op deel 1 en deel 2, en hoe het met haar gaat. Lees verder

De Week van de Smaak: Het avontuurlijke smaaklandschap van chocolade

Hoe smaakt de chocolade? “Naar chocola”, “zoet”, of “bitter” zijn vaak de eerste antwoorden die opkomen als er gevraagd wordt de smaak van een stukje chocolade te omschrijven. Erg spannend klinkt dat niet. En dat is ook niet zo vreemd, omdat veel van de chocolade die we doorgaans in de supermarkt kopen precies dat is: niet erg spannend wat betreft smaak.

Lees verder

Binnen kijken bij… Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud te Venlo

Na bijna een jaar van voorbereidingen was het dan zover, 2 mei 2016 konden we de eerste patiënten in onze praktijk welkom heten!

Onze praktijk, gelegen aan de Hertog Reinoudsingel in Venlo, is grondig verbouwd, en helemaal ingericht volgens de huidige voorschriften en van de modernste technieken voorzien! We hebben alle benodigde kennis en expertise in huis, om zowel de reguliere orthodontie, als de myofunctionele therapie te kunnen toepassen.

Lees verder

Taalontwikkelingsstoornis: Taal gaat moeilijk in je op

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben grote moeite met het leren van hun moedertaal. Kinderen met TOS horen goed en hebben geen verstandelijke beperking, maar ze leren vaak laat praten. Ze kennen minder woorden, hebben moeite om op woorden te komen en vinden het moeilijk de grammaticale regels (bijvoorbeeld zinnen maken, vervoegen van werkwoorden) van de taal te leren. Deze problemen met het begrijpen en uiten van taal gaan niet over, ze duren voort tot in de volwassenheid. Een jongen met TOS omschreef zijn probleem zo: ‘Taal gaat moeilijk in je op. Ik krijg taal wel binnen, maar ik krijg het niet echt verwerkt om naar buiten te komen’.

Lees verder

Uit het hart: Dank je wel

Mijn dochter is bijzonder, wat ze precies heeft dat weten we nog niet, (gelukkig niks ernstigs en ze kan er 100 jaar mee worden en zelfs op een universiteit terecht komen). Ze is een vrolijk meisje, spontaan, gevoelig, soms wat druk, soms heel boos en soms heel blij. Allemaal uiterste er is geen middenweg. Afgelopen tijd was een emotionele tijd voor mij en mijn gezin, een achtbaan van emoties. Inmiddels beginnen we onze weg langzaam te vinden. In de afgelopen tijd gebeurde er een aantal mooie dingen. Daarover gaat deze blog: Dank je wel! Lees verder